Kontakt:

Warsztaty „Mój lizak” dla szkół i przedszkoli

Dzień Dziecka, Mikołajki, Pierwszy Dzień Wiosny, Dzień Chłopaka, Dzień Kobiet i wiele innych okazji…ale i bez okazji…

Odwiedziny w Karmelowej Pokusie są ciekawym pomysłem na wycieczkę dla grup szkolnych i przedszkolnych

Podczas warsztatów opowiemy i pokażemy jak powstają nasze słodycze, każde dziecko również będzie mogło zrobić własnego lizaka i zabrać go ze sobą

Nasze warsztaty to wspaniałe połączenie nauki i zabawy!

Uwaga! Warsztaty dla grup zorganizowanych odbywają się tylko i wyłącznie po wcześniejszej rezerwacji

Czas trwania warsztatów dla grupy 20 osobowej około 50 minut

Wiek uczestników od 3 do..103 lat ?

Warsztaty „Mój lizak”

WARIANT I

Czas trwania – ok. 50 minut, od 10 do 25 dzieci

Koszt 24 zł/os

  • pokaz ręcznego tworzenia słodyczy

  • poczęstunek ciepłymi cukierkami

  • dla każdego uczestnika lizak oraz paczuszka naszych karmelowych cukierków wcześniej przez nas przygotowanych

WARIANT II

Czas trwania – ok. 1 godziny  od 10 do 25 dzieci

Koszt 27 zł/os

  • pokaz ręcznego wyrobu słodyczy

  • poczęstunek ciepłymi cukierkami

  • wykonanie własnego lizaka przez każdego uczestnika

  • dla każdego uczestnika lizak wytworzony w trakcie pokazu oraz paczuszka naszych karmelowych cukierków wcześniej przez nas przygotowanych

WARIANT III

Czas trwania – ok. 1 godziny  od 10 do 25 dzieci

Koszt 34 zł/os

  • pokaz ręcznego wyrobu słodyczy

  • poczęstunek ciepłymi cukierkami

  • wykonanie własnego lizaka przez każdego uczestnika

  • dla każdego uczestnika lizak wytworzony w trakcie pokazu oraz paczuszka naszych karmelowych cukierków wcześniej przez nas przygotowanych

  • dla każdego uczestnika Mega Wata Cukrowa

Opiekunowie grup biorą udział w warsztatach bezpłatnie.

Prosimy o wcześniejsze rezerwowanie terminów i godzin pokazów telefonicznie, tel: 503-426-048 lub przez e-mail: biuro@karmelowapokusa.pl

Prosimy o punktualne przybycie – my możemy poczekać,  gorący karmel nie może. Po ugotowaniu karmelu nie można zatrzymać procesu zastygania, więc warsztaty rozpoczynamy o umówionej godzinie a warto zobaczyć wszystko od początku.

Na miejscu jest możliwość zrobienia słodkich zakupów?


Jak przebiegają warsztaty i pokazy wytwarzania słodkości?

Podczas pokazu wytwarzania słodyczy, dzieci są jedynie obserwatorami przebiegu pokazu, nie mają możliwości pracy z karmelem.

Podczas warsztatu kręcenia lizaków, dzieci uczestniczą w zabawie, własnoręcznie kręcąc  lizaki.

W trakcie warsztatów i pokazów, osoby prowadzące opowiadają o procesie powstawania słodyczy i rozmawiają z dziećmi.

Warsztat „Mój lizak „ składa się z dwóch części.

  1. Proces rozpoczyna się w momencie ugotowania masy karmelowej do temperatury 160 stopni, gorącej masie nadaje się owocowy smak, dodając do niej aromat.
  2. Następnie masa karmelowa wylewana jest na blat z granitu, na którym dodaje się barwniki w 95 % naturalne.
  3. Biały kolor w lizakach uzyskuje się przy pomocy siły rąk, wyciągając masę karmelową na haku, co jest bardzo widowiskową częścią pokazu.
  4. Uzyskane poprzez barwienie części masy oraz tą wyciągniętą na haku łączy się tworząc dużego karmelowego cukierka, którego obwód zmniejsza się do średnicy 2 cm.
  5. Wielki cukierek wyciągany jest i dzielony na około 10 cm kawałki, uczestnicy pokazu częstowani są ciepłymi karmelkami i rozpoczyna się druga część warsztatu.
  6. Uczestnicy warsztatu w kolejności, po 2 osoby przemieszczają się do części produkcyjnej i pracują z ciepłym karmelem, tworząc własnego lizaka, nadając mu dowolny kształt, w końcowej fazie wbijając patyczek do masy karmelowej.
  7. Własnoręcznie wykonane lizaczki, stygną na chłodnym blacie około 10 minut.
  8. Lizaki pakowane są w woreczki z celofanu, przyozdobione kolorową kokardką i wręczane uczestnikowi warsztatu.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą, oraz ceną biletów i umówienia wycieczki.

 

Numer konta bankowego mBank:

28 1140 2004 0000 3302 7677 9318