Warsztaty „Mój lizak” dla szkół i przedszkoli
Dzień Dziecka, Mikołajki, Pierwszy Dzień Wiosny, Dzień Chłopaka, Dzień Kobiet i wiele innych okazji…ale i bez okazji…
Odwiedziny w Karmelowej Pokusie są ciekawym pomysłem na wycieczkę dla grup szkolnych i przedszkolnych
Podczas warsztatów opowiemy i pokażemy jak powstają nasze słodycze, każde dziecko również będzie mogło zrobić własnego lizaka i zabrać go ze sobą
Nasze warsztaty to wspaniałe połączenie nauki i zabawy!
Uwaga! Warsztaty dla grup zorganizowanych odbywają się tylko i wyłącznie po wcześniejszej rezerwacji
Czas trwania warsztatów dla grupy 20 osobowej około 50 minut
Wiek uczestników od 3 do..103 lat ?
Warsztaty „Mój lizak”
WARIANT I
Czas trwania – ok. 50 minut, od 10 do 25 dzieci
Koszt 24 zł/os
-
pokaz ręcznego tworzenia słodyczy
-
poczęstunek ciepłymi cukierkami
-
dla każdego uczestnika lizak oraz paczuszka naszych karmelowych cukierków wcześniej przez nas przygotowanych
WARIANT II
Czas trwania – ok. 1 godziny od 10 do 25 dzieci
Koszt 27 zł/os
-
pokaz ręcznego wyrobu słodyczy
-
poczęstunek ciepłymi cukierkami
-
wykonanie własnego lizaka przez każdego uczestnika
-
dla każdego uczestnika lizak wytworzony w trakcie pokazu oraz paczuszka naszych karmelowych cukierków wcześniej przez nas przygotowanych
WARIANT III
Czas trwania – ok. 1 godziny od 10 do 25 dzieci
Koszt 34 zł/os
-
pokaz ręcznego wyrobu słodyczy
-
poczęstunek ciepłymi cukierkami
-
wykonanie własnego lizaka przez każdego uczestnika
-
dla każdego uczestnika lizak wytworzony w trakcie pokazu oraz paczuszka naszych karmelowych cukierków wcześniej przez nas przygotowanych
-
dla każdego uczestnika Mega Wata Cukrowa
Opiekunowie grup biorą udział w warsztatach bezpłatnie.
Prosimy o wcześniejsze rezerwowanie terminów i godzin pokazów telefonicznie, tel: 503-426-048 lub przez e-mail: biuro@karmelowapokusa.pl
Prosimy o punktualne przybycie – my możemy poczekać, gorący karmel nie może. Po ugotowaniu karmelu nie można zatrzymać procesu zastygania, więc warsztaty rozpoczynamy o umówionej godzinie a warto zobaczyć wszystko od początku.
Na miejscu jest możliwość zrobienia słodkich zakupów?
Jak przebiegają warsztaty i pokazy wytwarzania słodkości?
Podczas pokazu wytwarzania słodyczy, dzieci są jedynie obserwatorami przebiegu pokazu, nie mają możliwości pracy z karmelem.
Podczas warsztatu kręcenia lizaków, dzieci uczestniczą w zabawie, własnoręcznie kręcąc lizaki.
W trakcie warsztatów i pokazów, osoby prowadzące opowiadają o procesie powstawania słodyczy i rozmawiają z dziećmi.
Warsztat „Mój lizak „ składa się z dwóch części.
- Proces rozpoczyna się w momencie ugotowania masy karmelowej do temperatury 160 stopni, gorącej masie nadaje się owocowy smak, dodając do niej aromat.
- Następnie masa karmelowa wylewana jest na blat z granitu, na którym dodaje się barwniki w 95 % naturalne.
- Biały kolor w lizakach uzyskuje się przy pomocy siły rąk, wyciągając masę karmelową na haku, co jest bardzo widowiskową częścią pokazu.
- Uzyskane poprzez barwienie części masy oraz tą wyciągniętą na haku łączy się tworząc dużego karmelowego cukierka, którego obwód zmniejsza się do średnicy 2 cm.
- Wielki cukierek wyciągany jest i dzielony na około 10 cm kawałki, uczestnicy pokazu częstowani są ciepłymi karmelkami i rozpoczyna się druga część warsztatu.
- Uczestnicy warsztatu w kolejności, po 2 osoby przemieszczają się do części produkcyjnej i pracują z ciepłym karmelem, tworząc własnego lizaka, nadając mu dowolny kształt, w końcowej fazie wbijając patyczek do masy karmelowej.
- Własnoręcznie wykonane lizaczki, stygną na chłodnym blacie około 10 minut.
- Lizaki pakowane są w woreczki z celofanu, przyozdobione kolorową kokardką i wręczane uczestnikowi warsztatu.
Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą, oraz ceną biletów i umówienia wycieczki.